Napp till nyfödd – allt du behöver veta

Att ge napp till nyfödd bebis är en omstridd fråga och som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vilken väg man ska gå. Det finns många olika faktorer som spelar in när det kommer till användandet av napp. Vi tänkte därför reda ut de viktigaste nedan för att hjälpa dig i ditt val.

Närhet- och trygghetsbehov hos bebisar

Sugreflexen är stark hos bebisar, framför allt hos nyfödda. Sugbehovet är ett tecken på att bebisen vill känna närhet, trygghet och tröst. Hur mycket ett barn vill suga är dock väldigt individuellt, vissa känner sig nöjda så snart de ammat, eller flaskmatats, medan andra vill ligga nära bröstet mestadels av tiden. Som ammande mamma med ömmande bröst, eller för den delen flaskmatande förälder, kan det vara stundtals krävande med en bebis som har ett stort sug- och närhetsbehov, då är nappen ett utmärkt alternativ för att hålla bebisen nöjd, och samtidigt få en välförtjänt paus som förälder.

napp till nyfödd

Letar du efter napp till nyfödd? Se vårt breda sortiment här.

Fördelar med napp

  • Effektivt när bebisen är svårtröstad
  • Nappen möjliggör att andra personer i förälderns närhet kan hjälpa till att trösta
  • Det är ofta lättare för bebisen att somna om när man ger den napp
  • Det är lättare att fastställa rutiner kring när, och hur ofta, barnet får använda napp, till skillnad från när barnet suger på tummen.
  • Viss forskning har visat att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar när bebisen använder napp, det är dock ej bekräftat varför, men en möjlig förklaring skulle kunna vara att luftvägarna bättre hålls öppna när bebisen suger på napp.

Nackdelar med napp

  • Lång avvänjning. Det är lättare att börja med napp än att sluta, och många barn använder napp i flera års tid.
  • Barnet kan behöva tandställning om den använder napp även efter att den tappat mjölktänderna och de permanenta tänderna börjat växa fram.
  • Användning av napp kan påverka uttalet negativt allteftersom att barnet utvecklar sin talförmåga.

Viktigt att tänka på innan du börjar med napp till nyfödd

När din bebis anlänt är det mycket viktigt att se till att hen klarar av att suga och äta ordentligt, samt att tillväxtskurvan går stadigt uppåt. Det kan därför vara klokt att vänta ett par veckor med att introducera napp, för att vara säker på att matningen har satt sig. Ger man nappen för tidigt finns det en risk för att barnet hellre vill ha napp större delen av tiden, vilket då kan påverka amning och flaskmatning negativt.

3 knep när man börjar med napp till nyfödd

  1. När du märker att din bebis börjar bli mätt, dra försiktigt bort bröstet och ersätt med nappen, när bebisen suger tag, försök att dra ut nappen lätt, detta resulterar oftast i att bebisen suger tag hårdare och snabbare fäster sig vid nappen. Detta knep fungerar givetvis med en flaskmatad bebis också.
  2. Prova att göra smackande ljud samtidigt som du håller nappen i bebisens mun.
  3. Massera lätt bebisens kind med ditt finger för att trigga i gång sugreflexen.

När, och hur ofta, ska bebis få suga på napp? 

Det är viktigt att fastställa en rutin kring användandet av napp. En bebis som är nöjd och tillfreds behöver inte använda napp, utan begränsa användandet till när bebisen behöver tröst och när den ska sova (om du märker att behovet finns). Du gör både dig själv, och din bebis, en tjänst genom att inte tillåta napp hela tiden, då det ofta underlättar när det är dags att fasa ut användandet av napp.

napp till nyfödd

5 anledningar till att välja en napp från Herobility

1. Mjuk och skonsam
Våra nappar har en tunn och mjuk sugdel vars form passar perfekt i bebisens mun. De mjuka kanterna är skonsamma mot ditt barns känsliga hud.

2. Stora luftventiler
Nappens stora luftventiler bidrar till maximal komfort och förebygger röd och irriterad hud.

3. Praktiskt skyddsfodral
Våra nappar kommer med praktiskt skyddsfodral som bidrar till bättre hygien. Tack vare fodralet kan du även snabbt och smidigt sterilisera nappen i mikron.

4. Snäll mot tänder och tandkött
Sugdelen är ultratunn, vilket gör att den inte hamnar i vägen när tänderna börjar titta fram.

5. Säkra och beprövade material
Herobilitys napp är fri från BPA och andra skadliga ämnen. Sugdelen är gjord av medicinskt silikon.

 

Letar du efter napp till nyfödd? Se vårt breda sortiment här.